Ugljan

Kampiranje na otoku Ugljanu

Ugljan

 

1.

Ugljan je hrvatski otok i prvi u zadarskom arhipelagu. Nalazi se sjeverozapadno od otoka Pašmana i jugoistočno od otoka Rivanja i Sestrunja. Odvojen od kopna Zadarskim kanalom, s otokom Pašmanom povezan je mostom Ždrelac. Ugljan je također odlično povezan s kopnom (luka Gaženica, Zadar) redovitim cjelodnevnim trajektnim i katamaranskim linijama pa je odlična lokacija za uživanje u otoku, a dovoljno je blizu kopna za obilazak tamošnjih atrakcija i mjesta kao što su čak četiri nacionalna parka (Krka, Kornati, Paklenica i Plitvička jezera), Parkovi prirode Telašćica na Dugom otoku i Vransko jezero te gradovi Zadar i Šibenik.

2.

Otok Ugljan nudi krasno uređene biciklističke staze - ukoliko poželite istražiti područje mjesta Ugljan, pa i cijeli otok Ugljan i njegove prirodne ljepote, predlažemo da to učinite biciklom. Svih 9 zaseoka, predivne plaže, sakralna baština, ostatci prošlog vremena, konobe, restorane i barove možete posjetiti sa prijevoznim sredstvom na dva kotača.

3.

Šetajući Ugljanom otkrijte staze i šetnice uz more, kroz maslinike, šume hrasta crnike i planike, alepskog bora, uz stare suhozide do prirodnih pojilišta, skrivenih i pitomih uvala. Usput uživajte u mirisima mediteranskih biljaka, lavande, smilja, ružmarina, brnistre, mirte... Staze će vas dovesti i do raznih kulturnih znamenitosti poput crkvica, samostana, dvoraca i arheoloških lokaliteta. Na svom putu možete se i odmoriti na nakoliko uređenih odmorišta i vidikovaca.

4.

Bogata kulturna i povijesna baština otoka Ugljana svakako će zadovoljiti svakoga ljubitelje povijesti.

Safe stay in Croatia logo